TÜRKİYE'NİN GÜNCELLENEN MESLEKİ EĞİTİM HARİTASIYLA İŞ GÜCÜ PİYASASI ADIM ADIM TAKİP EDİLECEK  
TÜRKİYE'NİN GÜNCELLENEN MESLEKİ EĞİTİM HARİTASIYLA İŞ GÜCÜ PİYASASI ADIM ADIM TAKİP EDİLECEK

TÜRKİYE'NİN GÜNCELLENEN MESLEKİ EĞİTİM HARİTASIYLA İŞ GÜCÜ PİYASASI ADIM ADIM TAKİP EDİLECEK

Türkiye'nin Mesleki Eğitim Haritası güncellendi. Yeni haritada, iş gücü piyasasının talepleri ile çalışan sayılarının il ve ilçe bazlı izlenebilmesine olanak sağlandı. Türkiye genelinde 7 bin 45 meslek ile ilişkili 32 milyon 728 bin 944 çalışanın analiz edildiği haritada, il ve ilçelerde en fazla istihdamın bulunduğu ilk 40 meslek de sıralandı.

Mesleki eğitimi arz talep dengesine göre yeniden yapılandırmak için 2019 yılında Türkiye'nin mesleki eğitim haritası çıkarıldı. 2021'de güncelleme çalışmaları tamamlanan yeni Mesleki Eğitim Haritası "http://meslekiegitimharitasi.meb.gov.tr" adresinde kullanıma açıldı.  
 
Yeni verilerin de dâhil edildiği Mesleki Eğitim Haritası'nda hem mesleki eğitim hem de iş gücü piyasası ile ilgili detaylı bilgiler, il ve ilçe bazında ulaşılabilir hâle geldi.
 
Türkiye genelinde 7 bin 45 meslekle ilişkili 32 milyon 728 bin 944 çalışan, analiz kapsamında değerlendirildi.
 
Haritada, çalışan verilerinin il ve ilçe bazlı analizinde bir il / ilçede çalışanların kamu ve özel ayrımı yapılmadan en fazla istihdam edildiği ilk 40 meslek de yer aldı.
 
"Harita, mesleki eğitimin iş gücü piyasasıyla bağını güçlendirmek için çıkarıldı"
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de mesleki eğitimin iş gücü piyasasıyla bağını güçlendirmek için mesleki eğitim haritasını çıkardıklarını anlattı.
 
Özer, güncelledikleri yeni haritayla iş gücü piyasasını çok daha yakından takip etme imkânına kavuştuklarını belirterek şunları kaydetti: "Güncellenen haritayla eğitim verdiğimiz tüm alanlarda iş gücü piyasasının taleplerini, çalışan sayılarını il ve ilçe temelli olarak izleyebiliyoruz. Bu veriden hareketle her bir meslek okulumuzu, çevresindeki iş gücü piyasası ile ilişkilendirmek ve bağını artırmak için yeniden yapılandırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar yapıldıkça hem mesleki eğitimin çevresindeki sektörlerle bağı güçlenerek kalitesi hem de mezunlarımızın istihdam kapasitesi artacaktır. Sürece katkı veren Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze ve tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum."
 
Haritada hangi veriler var
Mesleki Eğitim Haritası'nda mesleki ve teknik ortaöğretimde eğitimi verilen alanlarla Türkiye genelinde çalışanların meslekleri ilişkilendirildi. Bu kapsamda, ISCO-08'e göre Türkiye genelindeki tüm mesleklerin isimleri, kodları ve meslek ana grupları gösterildi.
 
Haritada mesleki ve teknik ortaöğretimde eğitimi verilen alanlara ait toplam öğrenci sayısı, alanın ilişkili olduğu mesleklerde toplam çalışan sayısı yer aldı.
 
Ayrıca alanın en çok öğrencisi olduğu 10 ille birlikte, alanın ilişkili olduğu mesleklerde çalışan sayısı en çok olan 10 ile de yer verildi. 
 
Haritada, Türkiye geneli mesleklere göre çalışan ve meslek istatistikleri de yer buldu. Bu veriler, ISCO-08'e göre çalışan gruplarına ait ülke genelindeki sayı ve tüm çalışanlar içindeki oranını gösteriyor.
 
ISCO-08'e göre yöneticiler, profesyonel meslek mensupları, teknisyenler, teknikerler ve yardımcı profesyonel meslek mensupları, büro hizmetlerinde çalışan elemanlar, hizmet ve satış elemanları, nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri çalışanları, sanatkârlar ve ilgili işlerde çalışanlar, tesis ve makine operatörleri ve montajcılar, nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar olmak üzere 9 farklı gruplandırma yapıldı. 
 
Bu mesleklerde çalışan sayısı ile Türkiye geneli tüm çalışanların oranına ait veriler haritada erişilebilir hâle getirildi. 
 
Mesleki eğitim haritasında ayrıca İŞKUR'un 2019'a ait il bazlı iş gücü piyasası raporları kapsamında, işverenlerin ihtiyaç duyduğu iş gücünü karşılamak amacıyla İŞKUR'a bildirdikleri iş gücü taleplerini ifade eden "açık işler"e ait verilere, "çalışanlar sekmesi" altında yer verildi.
 
Her ilde açık iş sayısı en fazla olan 10 meslek ile bu mesleklerin il bazındaki tüm açık işlere oranı gösterildi. Bu veriler ülke, il ve ilçe bazlı sunuldu.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.